top of page

Hogy született a RestoOrdering ötlete? Egy Google keresési kalanddal!

Frissítve: 2022. dec. 10.

Éppen rajtam volt a sor, hogy beszédek tartsak az Accademia Italiana della Cucina vacsoráján, a vendéglátás marketing témám Az étel és az Internet volt.

A szándékom az volt, hogy az olasz gasztronómia szakértők figyelmét felhívjam arra a tényre, hogy az autentikus, kistermelőknek, kis vendéglátóhelyeknek tudatosan, jól megfontolt stratégiával erősítve kell cselekednie az életben maradásáért. Olyan méreteket öltött már a gasztronómia-business; a kulcsszavakért folyó licitháború olyan pénzösszegeket mozgat meg, hogy szomorúan, de be kell látnunk, hogy a kis cégek egyre nehezebben tudnak labdába rúgni. Számukra a licitálási stratégia nem felvállalható, ez nem a megfelelő irány a számukra. Azonban úgy vélem, hogy mégis tehetnek olyat, amit az óriások nem: pár számadattal megmutatom, hogy miképp győzhet Dávid Góliát ellen.

A beszédemre készülve rákerestem a Google-lel a Pizza Margherita kifejezésre. 175 000 000 millió találatot kaptam kevesebb, mint egy másodperc alatt! Az első három helyen balra három különböző recept fogadott, jobbra az idevágó Wikipédia cikk. A receptek és a wiki cikk angolul vannak, tehát Google angol site-okat dobott fel, akkor is, ha angolul fordítva mondják: Margherita Pizza. Majd az első sorban a szokásos kérdés sorozat: People also ask. Ezek a kérdések természetesen olyan weboldalakra visznek, ahol az adott, sokszor igen gagyi kérdésekre adják a legjobb választ:


- Cooking, New York Times portálja

- BBC Good Food, BBC portálja

- Sally's Baking Addiction, a testvér site-ja Sally’s Candy Addiction és Sally’s Cookie Addiction, egy gigantikus digitális marketing vállalat Atalantából, Southen LLC, egy 1 320 233 követős Facebook oldallal

- A Couple Cooks, recept portál, TODAY Show TV csatorna működtetésében

- Washington Post,

- Huffington Post,

- Food & Wine,

- Bon Appetit, a csalóka nevű magazin, mert nem francia, nem olasz, hanem ez is amerikai!

- utolsóként Pizza Margherita Mario Batali Recipe tasty.com - ennél a pontnál örültem, mert gondoltam: Végre egy olasz! ...de nem, mert Tasty.com a BuzzFeed nevezetű portálé, az pedig az Adobe tulajdona.


Ez volt az első oldal első tíz találata.

A második oldalon szintén egyetlen egy olasz hangzású találat volt, a vincenzosplate.com, de sem olasz, hanem egy ausztrál youtuber. Átugorva a hetedik oldalra egyetlen egy olasznak tűnő, italianfoodforever.com website, amit egy amerikai hölgy működteti arra hivatkozva, hogy 8 évet töltött Olaszországban. Nagyobbat léptem, átugrottam harminchatodik oldalra, itt tele volt Jamie Oliver féle site-okkal, amelyekből magyarul is sok van.
Ekkor merült fel a kérdés bennem: hol vannak azok, akik igazán értenek a Pizza Margheritához, azok, akik szakértelemmel készítik is azt?


Erre a kérdésre hivatott a RestoOrdering választ adni: hogy fog egy kis étterem legyőzni az ételportálokat, az ételszállítókat, amelyek a nagy gasztro-portálokkal karöltve együtt uralják az internetes forgalmat, dollármilliókat befektetve a jó Google pozicionálásért. Mégis hogyan? Egy mondatban: erős online jelenléttel, online ételrendelési rendszerrel, egy direktértékesítésre optimalizált, jól geolokalizált weboldallal és a saját vevőkörnek szóló, okos kommunikációval, amit jó stratégiával lehet egyre közelebbre hozni, minden korábbinál hűségesebbé tenni.

De persze elengedhetetlen ehhez a szakmai rész is, hiszen ez teljesen független az internettől és a Google pozíciótól: csakis az éttermen múlik, hogy tud-e tenni a vendégélmény fokozásáért, tud-e a vendéglátóhely olyan egyedi, helyi receptek alapján főzni, amely nem az „egy-a-millióból” érzést hagy maga után; nem futószalagon gyártott ételekkel dolgozik, hanem pont azt kell felmutatnia, amitől felejthetetlenként vésődik be a vendég emlékezetébe egy ott fogyasztott ebéd vagy vacsora.


A RestoOrdering DIGITÁLIS ÉTTEREM rendszer megadja a szoftveres keretet és a marketing stratégiát, kivitelezéssel együtt. Ha a vendéglátóhely szakmaisságot, újító szellemet tanúsít, velünk lesz a legkönnyebb meghódítani azokat a távlatokat, amire jogosan vágyik minden vendéglátós, aki a szakmájáért él.

4 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page