top of page

Piacelemzés: az online ételrendelés piaci helyzete: trendek és tények

Frissítve: 2022. nov. 4.

Ma már közismert tény, hogy aki számít, annak online is elérhetőnek kell lennie – és napjainkban ez az igény egyre csak fokozódik. Hogy pontosan merre tart a világ, mik a trendek és mindezek hogyan érintik a vendéglátást, erről lesz szó most.Tehát mindenkinek van most már egy weboldala. Viszont az egy sokkal fontosabb kérdés, hogy ez a weboldal mennyire képes arra, hogy vendégeket hozzon – a szó szoros értelmében. A világ jelenlegi helyzetében ezt a szoros értelmet kicsit muszáj kitágítanunk, mert bár lehet, hogy az éttermeknek az fontos volt két évvel ezelőttig is, hogy legyen jó weboldaluk és akarjanak ellátogatni hozzájuk a vendégek – aztán jött a COVID-19, és ez mindent átrendezett. Ebben az időszakban a marketing volt az egyik utolsó dolog, ami egy étterem vezetőjét érdekelte, miközben azt kellett eldönteni, hogy nyitva maradjanak, vagy bezárjanak.


A világjárvány miatt sok étterem a házhozszállításban találta azt az oxigént, ami életben tarthatta őket eddig, így az ma már egy bevezetett és bevált dolog, hogy a vendégfogadáson kívül, elvitelre is főzzenek. Ez kiváló ötlet volt akkor, jó ötlet most is, hosszútávon mégsem az igazi. Egy külön cikkünkben részletesen elemezzük ezt a kérdést is, de most dióhéjban: két oka van, ami miatt nem szabad ezt hosszútávon folytatni (ha pedig mégis, akkor csakis nagyon tudatosan, erről pedig majd a külön cikkünkben találsz állásfoglalást): a szállítócégek (legtöbbjük multik, mint a Wolt és FoodPanda) egyrészt leveszik rólad a „tejfölt” (hiába csak teljesített megrendelés után kell fizetned, ha belegondolsz mennyibe kerül az alapanyag, a konyhai munka, a rezsi és még fizeted nekik is a már amúgyis nyomott áradból azt a 20-30%-ot, nem marad szinte semmid), másrészt elveszik az vendégeidet (ezt értsd szó szerint). Hogyan teszik ezt? Egyszerű: náluk iratkoznak fel az ügyfelek, megadják az adataikat, náluk fizetnek és alig emlékeznek majd, milyen éteremből lett leszállítva nekik az étel, mert amúgy is éhesek voltak, amikor rendeltek, a szállítócégek (és azok marketingje) pörgette eléjük másodpercenként a jobbnál jobb akciókat, az ügyfél a már ebben a „lefárasztott” állapotában feladta és kiválasztott végre egy ételt a több ezer közül. A szállítócégek ezeket az adatokat feldolgozzák, algoritmusokat írnak, agresszív kulcsszó kampányokat futtatnak és legközelebb más éttermek kínálataihoz viszik a látogatókat (ha például az a más étterem több profitot hoz nekik), re-marketingezik őket. Végülis azt csinálhatnak, amit akarnak: az adatok az ő a kezükben vannak. Te pedig mindet beleadtál, hogy finomat főzz, de semmilyen visszacsatolásban nem reménykedhetsz, csak a sötétben tapogatózol. Miért tehetik meg ezt a szállítócégek? Mert nem a weblapodon keresztül rendel a potenciális vendéged, hanem „közvetítőn” keresztül. Miért tettek szert óriási profitra az ételrendelő, és -szállító cégek, és általában a világvállalatok? Az adatok, az információ miatt, ami a kezükben van!A mai világban az adat (az információ) a legnagyobb hatalom. Mit gondolsz, miért vásárolta Microsoft a Skype-ot, amúgy is egy ingyenes szolgáltatást? És nem is kevés pénzért? Az adatokért! Miért kínálja Google a Gmail-t, a Google Drive-t, A Google fotókat, a Google űrlapokat űrlapokat és a többi, talán általad is ismert szolgáltatásokat ingyenesen? Már tudod a választ! Sőt, a Google-nek kb. körülbelül száz platformja van, de több, mint a fele ingyenes, vagy ingyenes-fizetős vegyesen. Ugyanaz a logikája mindennek.


Amikor egy étteremnek törzsvendég adatbázisa van, már nem tud csődbe menni.


Természetesen, lehet tovább menni majd, ha már egy törzsvendég adatbázisod MEGVAN: lehet érdekes cikkeket írni, blogot vezetni, videókat készíteni, főzőiskolát szervezni stb. De ha a törzsvendég adatbázisod NINCS MEG, nem tudsz KINEK írni, szervezni, alkotni.

Tekints át a RestoOrdering rendszerünket, nézd meg a MINTA éttermünket ITT, add le egy próba ételrendelést vagy asztalfoglalást.


Már régóta tervezgeted elindítani a digitalizációs folyamatát a vendéglátó helyed számára? Az online rendelési rendszer, az asztalfoglalási modul, az online, képes, dinamikus étlap (beleértve QR kód változatát is) mind INGYENES modulok, szolgáltatások nálunk.

Regisztrálj most vagy kérj egy beszélgetési időpontot. Mind ingyenes és kötelezettségmentes!


14 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page